1 mei 2024

Gezins BBQ en werkbezoek aan Groningen

Op dinsdag 30 april kwam Europarlementariër Bert-Jan Ruissen, SGP-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen van 6 juni, op werkbezoek naar de kop van Drenthe en de provincie Groningen. Hij bezocht Veenhuizen (gemeente Noordenveld), de Eemshaven en ‘s avonds sprak hij in Oostwold (gemeente Oldambt).

Veenhuizen
Bert-Jan zal zich tijdens het werkbezoek verdiepen in de problematiek met de monovergisters bij boerenbedrijven. Daarvoor ging hij in gesprek met een vertegenwoordiger van LTO en een boer in Veenhuizen die er ervaring mee heeft.

Magnumcentrale Eemshaven
Aansluitend bezocht Bert-Jan de RWE-energiecentrale in de Eemshaven. De energietransitie heeft meerdere kanten en daar werd het gezelschap over bijgepraat door de directeur van de centrale. Die benoemde na vragen over de biomassa dat het pertinente onzin is dat bomen gekapt worden voor biomassa. De biomassa is het laatste stukje wat gebruikt wordt van een boom. Zelfs de pulp voor papier is nog te duur voor de centrale. Ook werd het belang van CO2 afvangen besproken. Als laatste kreeg het gezelschap een rondleiding door de centrale, met als hoogtepunt het uitzicht van 94 meter hoogte over de waddenzee.

BBQ met publiek
In Oostwold (bij Finsterwolde) kwamen er bijna 60 personen op de georganiseerde BBQ af. De aftrap werd gedaan door een gepassioneerde inleiding van Bert Noteboom van Geloof in Groningen. Hij nam de aanwezige mee met een stukje uit het Bijbelboek Jesaja. Na de BBQ ging het programma over in verhalen over het belang van wormen in de bodem. Bernard Mekelenkamp van Tuinworm.nl en Jean Mekelenkamp van Dutchworms vertelden over wat wormen in het bodem leven doen. Menno de Bruyne nam ons mee waarom hij voorlichter voor de SGP werd en waarom hij het zolang volhoudt.

Aan tafel

Thema avond “Boer en energietransitie”
Vanaf 19.30 uur ging de open thema-avond van start waar Bert-Jan en Jan Hartog (Groningse kandidaat) gesproken hebben over het thema “Boer en energietransitie”. Doormiddel van een PowerPoint presentatie nam Bert-Jan ons mee in zijn werk in Europa en dat hij door velen gezien wordt als de landbouw woordvoerder in Europa.

Bernard Mekelenkamp over