5 januari 2023

Tegenreactie op opiniestuk in DvhN op 31 december

Komst wolven in Noorden vraagt om beheer

 We kunnen wolven niet hun vrije gang laten gaan. De vele schapen, kalveren en pony’s in onze provincies verdienen bescherming. We mogen ons vee niet opofferen op het altaar van de wolvenverheerlijking. De mens mag de natuur beheren.

 JAN HARTOG EN BERT-JAN RUISSEN

 Onder de titel ‘hysterisch gedoe om de wolf helpt niet’, schreef Maria Quist een opinieartikel in DvhN van zaterdag 31 december. Zij legt o.m. de vinger bij wat zij ziet als vijanddenken en manipulatie in de discussie rond de wolf in Nederland. Verhalen en bloederige foto’s zijn volgens haar kwalijk en suggestief, want zij meent dat mens en wolf met een beetje goede wil prima samen kunnen gaan.

 Als SGP Groningen zien we dat anders. Het aangehaalde artikel is een voorbeeld van een manier van denken over de natuur die in de praktijk niet realistisch is. Daarom willen we een ander beeld schetsen van hoe we als mensen in ons dichtbevolkte land met de natuur; met de schepping om zouden moeten gaan. Dat gaat breder dan een visie op de wolf.

 Het is onze overtuiging dat de mens als “onderkoning” van de schepping de opdracht heeft om die schepping goed te beheren. Dat wil zeggen dat mens en dier (of plant) niet gelijkwaardig zijn, maar dat mensen een verantwoordelijkheid tegenover flora en fauna hebben. De mens kan aan de ene kant dieren houden als gezelschapsdier, als hobby of uit economische motieven. Zorg voor deze dieren betekent ook het bieden van voedsel, onderdak en bescherming.

 De mens heeft een taak bij dieren in het wild.  Denk aan de Oostvaardersplassen waar ingrijpen nodig was wegens extreme honger. Of aan de over-populatie damherten in duingebieden waardoor de natuurlijke vegetatie verdwijnt. Ratten, wespen, roeken of steenmarters kunnen enorme schade veroorzaken.

 De praktijk bewijst dat het “de natuur z’n gang laten gaan” niet werkt. De wolf is een jager die gemiddeld 3 à 4 kilo vlees en ingewanden per dag eet. En dat het niet uitmaakt of z’n prooi een geel oormerk draagt of niet. En ook dat een wolf meer slachtoffers maakt dan hij op kan. En ook dat de wolf -net als andere predatoren- niet stopt wanneer de stand van een prooidier kritiek is geworden.

 De wolf zorgt voor enorme schade aan de schapen, kalveren en pony’s. Alleen al in Drenthe zijn in de eerste 9 maanden vorig jaar 93 aanvallen bewezen, aldus een overzicht van organisatie BIJ12. Met slachtpartijen tot 12 dode schapen in Anloo.

Dit najaar is het DNA van één roedel uit de regio Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Fryslân (de wolven GW2397m en GW2090f) bij 30 schadegevallen aangetroffen. Hun jongen zoeken nu een territorium om zich verder voort te planten.

 Dit verder zijn vrije loop laten is te schadelijk. Ingrijpen is nodig, mogelijk en toegestaan. De Europese Habitatrichtlijn (artikel 16) laat toe dat provincies probleemwolven laten vangen, verplaatsen of doden. Een melding achteraf binnen twee jaar is voldoende voor de Europese Commissie. Vele andere EU-landen doen dat al, waaronder Duitsland en Zweden. In grote delen van Europa, zoals diverse Oost-Europese landen, geldt bovendien nu al een lagere beschermingsstatus van de wolf.  Het Europees Parlement, mede op initiatief van de SGP, vroeg de Europese Commissie de beschermingsstatus van de wolf ook in de rest van de EU te verlagen: met ruim 20.000 van deze dieren is de soort immers niet meer bedreigd en is makkelijker beheer nodig.

 Het alternatief voor ingrijpen is om alle schapen, kalveren en pony’s te beschermen. Denk dan aan hekken met stroomdraad rond weilanden. Denk dan aan elektrische halsbanden voor schapen. Met duizenden weilanden en 850.000 schapen in Nederland is dat niet te doen en veel te duur. Noord-Nederland zou dan letterlijk afgeschermd worden.

 Kortom, we hebben hier met een roofdier te maken dat niet vreedzaam met ons en onze (huis)dieren kan leven. En als we überhaupt al ruimte in ons kleine landje voor de wolf hebben, dan zeker niet in vooralsnog onbeperkte aantallen en ook zeker niet overal. En dus is beheer -net als bij andere dieren- iets wat de mens kan en hoort te doen.

 Jan Hartog is lijsttrekker voor SGP provincie Groningen, Bert-Jan Ruissen is Europees Parlementslid voor de SGP.